Vlečni športi s psom

Kot otrok sem uživala v branju knjig “Klic divjine” in “Beli očnjak” (Jack London) ter “Kazan, volčji pes” (James Oliver Curwood) in sanjarila o tem, kako potujem po zasneženi pokrajini s sanmi in pasjo vprego. Z modernizacijo in motorizacijo so pasje vprege za transport tovora v glavnem izginile, so se pa ohranile kot šport in tudi kot turistična zanimivost.

Photo by Thomas Lipke on Unsplash

Iz verjetno vsem poznanega zimskega športa, kjer skupina psov vleče sani, izvirajo mogoče manj poznani, a za večino ljudi bolj dostopni vlečni športi, za katere ne potrebuješ cele ekipe pasjih športnikov, ampak so primerni za enega ali dva psa. Za nekatere od teh športov je potreben sneg (na primer skijoring – smučanje s psom), drugi pa so primerni za obdobje brez snega (t.i. dryland) – na primer scootering, bikejoring (kolesarjenje s psom) in canicross (tek s psom).

Image by Wolfgang Zimmel from Pixabay

Scootering, bikejoring

Potrebujemo primeren športni skiro ali gorsko kolo z dobrimi zavorami, elastično vlečno vrv, priporočljiva je tudi uporaba bikejoring antene, ki zmanjša verjetnost, da se bo vlečna vrv zapletla v kolo. Zelo priporočljivo je, da je voznik opremljen s čelado in rokavicami (na tekmovanju je to obvezno), pes pa potrebuje primerno vlečno oprsnico.

Kolo ali skiro vleče eden ali dva psa. Za vleko skiroja mora biti pes dovolj velik in močan, za vleko kolesa pa je velikost psa manj pomembna, še posebej, če človek nima hudih tekmovalnih ambicij. Rea, ki obožuje bikejoring, ima na primer le 13 kg in na prvenstvu hrvaških ovčarjev v disciplini bikejoring ni bila najmanjša.

Canicross

Tek s psom je lahko odlična rekreacija za človeka in psa, pri kateri lahko pes z vlečenjem tekaču pomaga pri teku. Za canicross ne potrebuješ veliko opreme: poleg primerne obutve potrebuje tekač še pas za pripenjanje elastične vlečne vrvi, pes pa vlečno ali udobno večnamensko oprsnico, ki ga ne ovira pri gibanju. Močnejši kot je pes, bolj pomembna je izbira pasu za tekača – posebni tekaški pas je namreč nameščen na bokih tekača, s čimer se razbremeni hrbtenica in zmanjša možnost poškodb zaradi sunkov med tekom.

Image by Laurent Bartholet from Pixabay

Pohodništvo s psom

Če nisi tekač, kolesarjenje s psom pa se ti zdi preveč adrenalinsko, lahko svojemu psu še vedno izpolniš željo po vleki tako, da ti pomaga premagovati vzpone na bolj ali manj dolgih pohodih. Priporočljiva oprema je: vlečna ali udobna večnamenska oprsnica, ki psa ne ovira pri gibanju, elastična vlečna vrv in primeren pas za vodnika psa.

Za kakšne pse so primerni vlečni športi?

Vsi zdravi, primerno grajeni (brez gibalnih in dihalnih težav) odrasli psi, ki radi tečejo, lahko vsaj rekreativno sodelujejo v vlečnih športih, seveda pa je aktivnost in pričakovanja potrebno prilagoditi posameznemu psu. V povezavi z vlečnimi športi običajno najprej pomislimo na polarne vlečne pasme (npr. sibirski haski, aljaški malamut…), ki so gotovo odlični kandidati za vlečne športe, a na tekmovanjih so pogosto med najhitrejšimi načrtno vzrejeni športni mešanci (eurohound, greyster) in nekateri ptičarji.

 

Kako začeti z vlečnimi športi?

Za popolnega začetnika bo najlažje, če se pridruži skupini bolj izkušenih športnikov na katerem od društev, kjer se ukvarjajo z vlečnimi športi. Tam tudi najlažje dobiš nasvete in pomoč pri treningih. (Na Kinološkem društvu Maribor je trenutno aktivna skupina za bikejoring in canicross; kotakt: Tina).

Če v bližini nimaš nobenega primernega društva, se lahko treningov lotiš tudi sam. Preden zaprežeš psa pred kolo ali se odpraviš z njim na tek, je dobro, da ga naučiš vsaj znake (povelja) za smer (levo / desno), koristno pa bo tudi, če bo pes znal na znak potegniti, upočasniti in se ustaviti. Nekateri psi so naravni talenti za vleko in hitro ugotovijo, kaj je njihova naloga, pri drugih pa bo mogoče potreben pomočnik v vlogi vabe, ki bo psa spodbudil k vleki. Pomembno je, da začneš počasi in s kratkimi razdaljami ter hitrost in dolžino postopoma stopnjuješ.

Potrebno je tudi upoštevati vremenske razmere – na splošno se intenzivno vadbo s psom odsvetuje, če so temperature višje od 15°C, saj se lahko pes hitro pregreje, zato je sezona vlečnih športov bolj ali manj omejena na hladnejši del leta.

Video: Ron se uči vleči kolo v paru z že izkušeno Reo

Našo ponudbo opreme in prehranskih dodatkov za vlečne športe najdete tukaj >> Lahko pa nas obiščete v trgovinici Pasji.net Maribor na Gorkega 35, kjer vam bomo pomagali pri izbiri opreme.

Viri:

1) SKVVP:

VLEČNI ŠPORTI

2) https://www.nonstopdogwear.com/en/magazine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja