O Jasni

“Če nimaš psa, vsaj enega, ni nujno, da je kaj narobe s teboj, a utegne biti nekaj narobe s tvojim življenjem.” (Roger Caras)

Živim v Mariboru s partnerjem Dušanom, hčerko Nušo, tremi psi – Reo, Verdijem in Ronom ter mačko Jinx. Po izobrazbi sem diplomirana univerzitetna biologinja. Psi me navdušujejo odkar pomnim, na določeni točki pa sem se začela aktivno ukvarjati z njihovim vedenjem, kako ga usmeriti, spremeniti ali spraviti pod kontrolo in kako oblikovati nova vedenja – torej z vzgojo in šolanjem.

Nekaj znanja o vedenju živali mi je prinesel študij biologije, kot strastna bralka sem si kasneje izposodila in prebrala vse knjige o vedenju in šolanju psov, ki sem jih našla v ljubljanskih in mariborskih knjižnicah, še kasneje sem precej knjig naročila iz spletnih trgovin, tako da je moja »pasja« knjižnica danes kar spodobno založena. V praksi sem se lotila šolanja z družinsko novofundlandko Ajdo v enem od kinoloških društev in bila precej negativno presenečena, koliko se je ta izkušnja razlikovala od mojih pričakovanj, ki sem jih ustvarila na podlagi prebrane literature (društvo sva zapustili pred zaključkom tečaja).

“Ustrezno izšolan je lahko človek najboljši prijatelj psa.” (Corey Ford)

Kasneje sem s posvojenko Živo poiskala drugo društvo, kjer je bil izbrani tečaj veliko bolj prijazen tečajnikom (človeškim in pasjim) in kmalu postala zasvojena z novim hobijem – šolanjem psa. Ker pa je imela Živa dober sprehod po gozdu veliko raje, kot katerikoli pasji šport, se nam je kmalu pridružil moj prvi pravi delovni pes, hrvaški ovčar Grom in z njim se mi je odprl neverjeten svet pasjih športov. Največ sem se ukvarjala z agility-jem, tekmovalno sem se preizkusila tudi v rally obedience-u, klasični poslušnosti, pasjem frizbiju, bikejoring-u, poskusila sem tudi s treningi sledi in obrambe, zadnje čase pa se precej ukvarjam s pašo.

“Če živiš s psi, ti nikoli ne bo zmanjkalo zgodb, o katerih lahko pišeš.” (Sharon Delarose)

Preden sem postala polno zaposlena v svoji trgovinici, sem svoje znanje tudi delila s tečajniki na KD Maribor (imam licenco KZS za Vodjo vrste osnovnega šolanja in Vodjo osnovne vrste RO). Trdno tudi verjamem, da se vse življenje učimo, zato aktivno spremljam, kaj je novega na področjih, ki me zanimajo in izkoristim čim več priložnosti, da se naučim česa novega.

Kdo pravi, da se starega psa ne da naučiti novih trikov?

Zaradi Žive in njene občutljive prebave sem, razočarana nad ponudbo hrane za pse, začela z uvozom vrhunske hrane ameriške znamke in tako tudi profesionalno zajadrala v svet hrane in opreme za živali. Najprej le z veleprodajo hrane, kasneje s spletno trgovino www.ziva-zazivali.si in nazadnje še s fizično trgovinico Pasji.net Maribor v sodelovanju z dragimi prijatelji iz Preddvora.

“Življenje psov je prekratko. Zares njihova edina napaka.” (Agnes Sligh Turnbull)