Rea

Rea Bartolovi Dvori  SLR HO 000018 (HR 12369 HO) (30. 1. 2010)

(Mawlch Grom SLR HO 000006 x Ajiram Alli Cita HR 11988)

http://hrvatskiovcar.pedigre.net/details.php?id=3871

Gromova hčerka Rea je prišla k nam bolj po naključju, stara dobrih 10 mesecev, po smrti njenega vzreditelja. Samo ugibam lahko, v kakšnih razmerah je preživela otroštvo, vendar na ovčji farmi, kjer je bilo poleg nje in njene mame še petnajst psov, gotovo ni bila deležna veliko pozornosti. Ko je prišla k nam, ni kazala, da pozna svoje ime in da razume koncept sodelovanja s človekom. Ni se znala igrati in bala se je nenadnih gibov. In kljub vsemu ima izredno rada ljudi in navdušeno pozdravi vsakega, ki ji nameni kanček pozornosti, kar je za pasmo kar malo nenavadno.

Več kot pol leta je trajalo, da se je udomačila, se odprla in začela sodelovat in se igrati. Hitro se je začela učiti novih stvari in kmalu sva sodelovali v različnih pasjih športih. Kljub temu, da je bil moj najljubši še vedno agility, pa se je kmalu izkazalo, da Rea zares blesti predvsem v športih, kjer je minimalni neposredni pritisk vodnika – pasji frizbi in bikejoring (kolesarjenje s psom). Rea, ki se je na pritisk odzivala tako, da se je zaprla in obmirovala, me je ogromno naučila o pritisku vodnika na psa. Šele z njo se mi je posvetilo, da sem tudi na Groma preveč pritiskala, samo da se je on odzval popolnoma nasprotno in je poskušal reševati stresno situacijo z mrzličnim gibanjem, ki je zgledalo kot sodelovanje, v resnici pa zaradi stresa ni bil sposoben sodelovati in slediti navodilom.

Rea je naša dežurna alarmna naprava brez gumba za izklop. Na splošno je precej zaskrbljen pes in vznemirijo jo že najmanjše spremembe v njeni okolici. Najhujši pa je njen strah pred grmenjem in poki. Nevihto napove tako zanesljivo, kot radarska slika. Ti njeni fobiji sta tako hudi, da ji v času poletnih neviht in prazničnega pokanja pomagamo z anksiolitiki. Zaradi njene občutljivosti in moje nagnjenosti k nervozi na tekmovanjih, ki se je zelo učinkovito prenašal na njo, sem jo kmalu tekmovalno upokojila, za rekreacijo pa nama je ostal frizbi in občasno bikejoring. Zadnje čase pa sva morali zaradi njenih težav s hrbtenico žal opustiti tudi frizbi.

Več slik >>

Grom in Rea >>

Grom, Rea in Verdi >>

Rea, Verdi in Ron >>