Koliko obrokov dnevno naj ima pes?

Nekoč je veljalo zelo trdno prepričanje, da mora pes jesti enkrat na dan in tako smo tudi pri nas hranili pse, dokler se ni začelo vedno pogosteje pojavljati mnenje, da je več manjši obrokov boljši način prehranjevanja tudi pri psih. Tako smo tudi pri naših psih prešli na dva obroka dnevno. Pred nekaj leti pa sem se zaradi svojih težav s težo poglobila v način prehranjevanja, ki mu pravijo »občasen post« (itermittent fasting) in začela razmišljati o tem, da mogoče stara modrost o enem obroku dnevno za pse ni povsem zgrešena. Ker mi je opustitev jutranjega obroka tudi precej olajšala organizacijo pred odhodom v službo, sem se odločila, da našim psom ponovno uvedem en glavni obrok na dan. Slučajno sem ravno v tem času naletela na spodnji članek…

Foto: FLOUFFY na Unsplash

Kako število obrokov na dan vpliva na zdravje in kognitivne sposobnosti psa?

To so poskušali ugotoviti raziskovalci z analizo podatkov, zbranih v prvem letu projekta Dog Aging Project, ki poteka od leta 2019 v ZDA in zbira ter analizira različne podatke o psih, ki jih prispevajo njihovi lastniki.

Rezultati so pokazali, da imajo odrasli psi, ki dobijo en obrok dnevno, v primerjavi s psi, ki dobijo več obrokov, povprečno boljšo oceno kognitivnih sposobnosti in manj zdravstvenih težav: manj verjetno je, da imajo težave s prebavili, jetri in trebušno slinavko ter z zobmi in ustno votlino, manj verjetne so tudi ortopedske težave ter težave z ledvicami in izločali.

Foto: Kabo na Unsplash

Vendar avtorji poudarjajo, čeprav rezultati sicer kažejo, da več obrokov dnevno ni optimalen način hranjenja psov, in čeprav se to ujema z rezultati zgodnejših raziskav na laboratorijskih miših in ljudeh, ta raziskava ne dokazuje, da je boljše zdravje psov v resnici posledica prehranjevanja z enim obrokom dnevno. Zato odsvetujejo upoštevanje rezultatov raziskave pri odločanju o načinu hranjenja psov. Takšno stališče so avtorji raziskave zavzeli zaradi nekaterih pomanjkljivosti raziskave, ki so jih tudi izpostavili:

  • Pri hranjenju 1x dnevno je možno, da je prišlo do manjšega vnosa kalorij, kot pri bolj pogostem hranjenju, česar niso mogli raziskati, saj se podatki o celotnem dnevnem vnosu kalorij niso zbirali.
  • Ni bilo mogoče izključiti možnosti, da so lastniki spremenili pogostost hranjenja kot odgovor na pojav zdravstvenih težav in so torej opažene povezave v celoti ali delno obratno vzročno povezane (torej več obrokov zaradi slabšega zdravja in ne obratno).
  • Vir vseh zbranih podatkov je poročanje lastnikov, pri čemer je možna napaka pri spominu in interpretaciji.
  • Prav tako ni bilo mogoče upoštevati, če so psi sicer dobili obrok 1x dnevno, vendar so čez dan dobivali priboljške in prigrizke.

Foto: James Lacy na Unsplash

Naša izkušnja

In kako je z našimi tremi dobri dve leti po prehodu na en dnevni obrok? Verdi (8.5 let, 5.5 kg) in Ron (6 let, 17.5kg) dobita en glavni obrok in sicer zvečer, predvsem zjutraj in nekaj tudi čez dan pa ne skoparimo s priboljški in prigrizki. Oba sta zelo zdrava, primerno težo vzdržujemo brez težav, kar je še posebej pomembno za malega Verdija. Rea (14.5 let, 13kg) dobi dva obroka dnevno. Rea ima težave z želodcem in ledvicami, nazaj na dva obroka smo prešli pred približno pol leta, ker z enim obrokom ni dobila dovolj kalorij in je izgubljala težo.

Vir:

Bray, E. E., Zheng, Z., Tolbert, M. K., McCoy, B. M., Dog Aging Project Consortium, Kaeberlein, M., & Kerr, K. F. (2022). Once-daily feeding is associated with better health in companion dogs: results from the Dog Aging Project. GeroScience, 44(3), 1779–1790. https://doi.org/10.1007/s11357-022-00575-7

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja