Krajinski park Drava 6. del: Starše – Zlatoličje

Parkiramo pri Športnem parku Starše in ob strugi Drave krenemo proti Naravnemu in gozdnemu rezervatu Zlatoličje.
Pri Krčevini (na levem bregu) se tok Drave pod pleistocensko rečno teraso obrne za devetdeset stopinj in usmeri proti jugu. Območje se imenuje Zumrova jama. Zaradi naravne dinamike reke je nastalo veliko prodišče in več manjšimi prodnatih otokov. Tukaj se z matično strugo združita dva večja stranska rečna rokava – zatona (1).
Območje med matično strugo in večjim stranskim rokavom na desni spada zaradi težko dostopnega in poleti skoraj neprehodnega terena med najbolj divje predele ob Dravi pri nas. Velik del kompleksa poplavnega gozda in rokava na desnem bregu je razglašen kot Naravni in gozdni rezervat Zlatoličje (1).
Obisk območja rezervata priporočamo v suhem vremenu izven poletne sezone. V gozdu ni utrjenih poti, zato obiska ne priporočamo zelo mladim psom in psom, ki imajo težave z gibanjem.

Ko se prebijemo skozi gozd, lahko naredimo še krog po poljskih poteh in se odpravimo proti lokalni asfaltirani cesti (verjetno bo potrebno prečkati kakšno njivo) ter po cesti nazaj v Starše.
Na cesti ni veliko avtomobilskega prometa, je pa del Dravske kolesarske poti, zato nas ne sme presenetiti, če srečamo kolesarje. Vse skupaj bomo prehodili nekje 5 do 7 km, odvisno kako pustolovski (ali izgubljeni) bomo v gozdu.

Več:

1) Naravovarstveni E-vodnik po Dravi: poglavje Narava

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja