Prva stran   Kontakt   ENG

Grom (a.k.a. Črna Pošast)

SPONZOR

 

Novice

Naši psi

Rea

Siva

Grom

Naše mačke

V spomin

Živa

Ajda

Dina

Grina

Aktivnosti

Galerija

Povezave

 

 

 

 

 

* Podatki

* Slike odraščanja

* Potomci

* Standard

 

 

 

Po prvih uspehih z Živo v agility-ju sem začela razmišljati o psu, ki bi imel vsaj toliko veselja do dela kot jaz. Najprej sem iskala informacije o madžarskih ovčarjih, predvsem o mudijih, ker sem želela tudi z novim psom tekmovati v kategoriji medium. Vendar sem kmalu ugotovila, da ne bo lahko priti do kvalitetnega psa te pasme. Tako sem si na hitro premislila, ko sem izvedela za Citine mladiče, in se z Alenom dogovorila, da vzamem psičko iz tega legla. Cita (Drava Certisa) je namreč naredila močan vtis name s svojo hitrostjo, agilnostjo, navdušenjem in privrženostjo, zato se mi je to zdela enkratna priložnost, da dobim dobrega delovnega psa. Po razmisleku in posvetu pa sem se odločila, da je prezgodaj za še enega psa in rezervacijo psičke odpovedala. Pri odločitvi sem vztrajala, dokler nisem 9 tednov starih psičkov videla po tekmi v Varaždinu. Ker je bil še en samček neoddan, sem hitro pozabila na vse pametne razloge proti nakupu in se odločila za samčka z repom, ki je bil po Alenovih besedah najbolj samozavesten mladič v leglu.

 

Grom je torej hrvaški ovčar iz psarne Mawlch. Skotil se je 9. aprila 2004. Že kot mladič je bil zelo priden in resen in njegova zagnanost se je s časom samo povečala. Za "plen", pa naj bo to žogica, palica, piskajoča igračka ali kos vrvi, bi naredil karkoli. Kot pravi sin svoje mame Cite zelo rad laja, kadar ga kaj navduši ali razburi, kar se zgodi zelo hitro. Je tudi glasen in zagret čuvaj. Z drugimi psi se ne razume najbolje in vsakega večjega psa obravnava kot sovražnika, dokler le ta ne dokaže nasprotno. Kljub temu, da pri svojih 52 centimetrih plečne višine na zunaj ni velik pes, je njegov nastop do tujih ljudi in psov zelo prepričljiv.


Uči se hitro in rad. Pravzaprav se je veliko stvari naučil tako mimogrede, da ne znam prav povedati kdaj in kako nama je uspelo. Vendar pa se tudi hitro in močno razburi do te mere, da ni več sposoben slediti navodilom in sodelovati z mano. Ker sem bila povsem nepripravljena na takšnega psa in sem bila na začetku celo navdušena nad njegovim obnašanjem, sem še vzpodbujala to njegovo razburljivost, namesto da bi vzpodbujala samokontrolo. To se najbolj pozna pri najini najljubši aktivnosti - agilityju, kjer imava prav zaradi tega najmanj uspehov. Dolgo mi ni uspelo ugotoviti, kaj je pravzaprav najin problem in vmes sem skoraj že obupala in nehala z agilityjem (takrat je nastal tale video AGILITY BLOOPERS). Odkar dnevno delava vaje za umirjanje in samokontrolo, se je tudi najin odnos in sodelovanje bistveno izboljšalo.

 

Poleg agilityja imava najraje frizbi, ukvarjava pa se tudi z rally obedience-om in klasično poslušnostjo. Pri dveh in pol letih je Grom z odliko opravil izpit za psa spremljevalca s preizkusom obnašanja v urbanem okolju (B-BH). Več o naših aktivnostih lahko preberete TUKAJ.

 

Grom je tudi uradno lep. O njegovih razstavnih uspehih lahko več preberete TUKAJ.

 

 

PODATKI

 

MAWLCH GROM

(APOLON x W-CH, INT. CH, HR. CH. DRAVA CERTISA)

Baza rodovnikov hrvaških ovčarjev

 

SLR HO 000006

HR 11718 HO

poležena: 9. 4. 2004

spol: moški

barva: črna

plečna višina: 52 cm

teža: 18 kg

kolčna displazija: A

 

 

7 mesecev...

 

 

 

6 mesecev...

 

 

 

5 mesecev...

 

 

 

4 meseci...

 

 

 

13 tednov...

 

 

 

 

12 tednov...

 

 

 

11 tednov...

 

 

© ŠEN 2011