Prva stran   Kontakt   ENG

Aktivnosti

SPONZOR

 

Novice

Naši psi

Naše mačke

Aktivnosti

HO prvenstvo

Agility

Frizbi

Bikejoring

Paša

Rally obedience

IPS poslušnost

Razstave

Galerija

V spomin

Povezave

 

 

 

 

Delovno prvenstvo hrvaških ovčarjev

 

si zaradi svoje velikosti in kompleksnosti zasluži posebno pozornost. To je dogodek, kjer se lastniki in ljubitelji hrvaških ovčarjev lahko srečamo ter pokažemo vsestransko znanje in lepoto naših psov.

 

 

Delovno prvenstvo hrvaških ovčarjev - uradna spletna stran

 

VTISI IN REZULTATI

 

Agility

 

je naša glavna in najljubša aktivnost. V agility-ju sem začela tekmovati leta 2004 z Živo, Alenka pa konec leta 2005, prav tako z Živo. Trenutno sva obe z Alenko bolj ali manj na bolniški, kar se agilityja tiče. Po malem je začela Nuša delati z Reo in upam, da se bo tako navdušila nad tem športom, kot sem se jaz. Seveda pa si za začetek želi svojega psa ;-)

 

Z agilityjem je treba začeti mlad in uživati v njem skozi celo življenje v zlata leta :-) - video (Nuša in Živa, 4.11.2011):

 

 

 

Tekme, uspehi in neuspehi (vsaj nekateri, ki so se nam bolj vtisnili v spomni) - REZULTATI (2006-2012)

 

Kaj vse gre lahko narobe v agilityju :-) - video AGILITY BLOOPERS

 

Video posnetki s tekem: http://www.youtube.com/user/Jasna73

 

Pravilniki in uradni rezultati so objavljeni na straneh Komisije za agility.

 

 

Frizbi

 

smo na začetku uporabljala predvsem za rekreacijo in Gromu ter Sivi se je nova oblika rekreacije hitro priljubila. O tekmovalni strani frizbija z Alenko nisva razmišljali vse do udeležbe na seminarju z Jean McCollister in Manco Mikec maja 2009. Frizbi še vedno uporabljamo predvsem za rekreacijo, udeležili pa smo se tudi nekaj tekmovanj, kjer smo se pomerili v različnih disciplinah (time trial, minidistance, medley relay, dog dartbee).

 

Spletna stran Športnega društva Flipsi Slovenija

 

 

REZULTATI

 

 

Bikejoring

 

Bikejoring je rekreacija ali šport, kjer pes (ali skupina psov) pripet na vlečno vrv teče pred kolesom in vleče kolesarja. Bikejoring je aktivnost primerna za suhi del leta. Pes (ali psi) je opremljen s primerno oprsnico s katero lahko teče in vleče. Na oprsnico je pritrjeno razdelilna vrv (če je več psov) in elastična vlečna vrv, ki je pripeta na sprednji del kolesa. Bikejoring je primeren za vsakega psa, ki rada teče in je v primerni kondiciji.

(http://en.wikipedia.org/wiki/Bikejoring, http://www.pesjanar.si/index.php/2008/1043).

 

 

VEČ O NAŠIH POSKUSIH BIKEJORING-a...

 

Paša

 

Saj so ovčarski psi, zakaj pa ne bi poskusili tudi to? Ampak Grom ni kazal nobenega interesa, da bi imel kakršen koli opravek z ovcami, razen da bi kakšno ugriznil, če bi mu prišla preblizu. Poleg tega so bile možnosti za seminarje oddaljene nekaj 100 km, možnosti za treninge pa... Dokler se niso poleti 2012 začeli seminarji in treningi organizirati tudi pri nas in so tako naenkrat postali finančno in časovno dosegljivi. Tako sem lahko končno preverila svojo teorijo o tem, da bi Rea lahko bila dober ovčarski pes.

 

VEČ O NAŠIH POSKUSIH PAŠE...

 

Rally Obedience

 

je v Sloveniji uradno priznana kinološka disciplina od leta 2007. RO je športna disciplina, kjer vodniki in psi na progi, ki jo vnaprej pripravi sodnik, opravljajo predpisane, med seboj povezane naloge. Naloge obsegajo vaje v gibanju in vaje na mestu. Vaje v gibanju vključujejo spremembe v smeri in načinu gibanja ter razne figure okoli stožcev in premagovanje različnih ovir (skakalnice, gugalnica, miza, tunel, slalom). Vaje na mestu zahtevajo upoštevanje zahtev kot so sedi, prostor ali stoj v različnih zaporedjih, ostajanje na mestu, prilagajanje psa vodnikovemu položaju, vodenje na daljavo in podobno.

 

RO sem se z Gromom lotila iz podobnih razlogov, kot vsega ostalega, da poskusim nekaj novega. Izkazalo se je, da mi RO vaje (predvsem RO IV) odlično služijo za ogrevanje pred nastopom na agility tekmah. Najino zanje pa sem preizkusila tudi na RO tekmah.

 

Uradna spletna stran komisije za Rally-O

 

 

REZULTATI

 

IPS poslušnost (program B-BH)

 

Klasične poslušnosti sem se lotila malo zato, da pokažem kolegom na društvu, kako dobro lahko vaje poslušnosti opravi agility pes, predvsem pa zato, ker mi različni načini dela s psom predstavljajo izziv in veselje (Gromu pa tako ali tako nikoli ne zmanjka volje do dela).

 

Izpit za psa spremljevalca (IPS) s preizkusom obnašanja v urbanem okolju in strokovni izpit za vodnika (B-BH) je sestavljen iz treh delov in zajema vaje na poligonu (vodljivost na povodcu, prosta vodljivosti, sedi v gibanju, prostor v gibanju z odpoklicem in odlaganje psa), preizkus obnašanja psa v urbanem okolju ter pisni test za vodnika psa.

 

Uradna spletna stran komisije za šolanje

 

 

REZULTATI

 

Razstave

 

sicer še vedno niso med našimi najbolj priljubljenimi aktivnostmi, toda odkar je pri hiši lepotec Grom in sedaj tudi njegova ljubka hčerka Rea, se občasno udeležimo kakšne. Moj glavni razlog za udeležbo na razstavah je promocija pasme, ki je izven svoje domovine precej redka, ter promocija odličnega predstavnika te pasme.

 

 

REZULTATI

 

 

© ŠEN 2015